Zonsverduistering 2015

Een totale zonsverduistering of eclips, was op 20 maart 2015 te zien op het noordelijk halfrond:  in Noord-Europa, Spitsbergen en de Faeröereilanden. Deze duurde maximaal 2 minuten en 47 seconden. In de Benelux was deze te zien als gedeeltelijke eclips. Vanuit België en Nederland is tussen 09u26 en 11u45 uur de Maan gedeeltelijk voor de Zon geschoven. Het maximum van deze verduistering vond plaats omstreeks 10u40. Op dat moment was ongeveer 83% van de diameter van onze ster bedekt.

Meer informatie over de zonsverduistering van 2015 vindt u op Wikipedia.

Gebeurtenis:Tijd:
Het begin van de gedeeltelijke zonsverduistering (ten westen van Afrika)07:40
Het begin van de totale zonsverduistering (ten zuiden van Groenland)09:13
Maximale zonsverduistering (ten noorden van Faeröereilanden) 09:46
Het einde van de totale zonsverduistering (geografische Noordpool)10:25
Het einde van de gedeeltelijke zonsverduistering (Siberië)11:50
zonsverduistering

Een zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan zich tussen de Aarde en de Zon beweegt. Dit gebeurt alleen bij nieuwe maan, wanneer de Zon en Maan in één lijn staan met de Aarde. Een een totale zonsverduistering is te zien wanneer de zon geheel door de maan wordt bedekt, en een totale maansverduistering als de maan geheel in de schaduw van de aarde ‘verdwijnt’.

Meestal is de verduistering echter niet totaal en dan is er sprake van een gedeeltelijke verduistering. Aan de hemel zijn de zon en de maan even groot (ongeveer een halve graad, of 30 boogminuten). De zon is wel 400 maal groter dan de maan, maar staat toevallig ook (gemiddeld) 400 maal verder weg. Hierdoor kan de maan, als zij precies tussen de zon en de aarde in staat, de zon totaal verduisteren. De maan werpt dan haar schaduw op de aarde.

De onderstaande animatie gemaakt van een serie satellietbeelden toont u de verduistering over de aarde. Deze beweegt van linksonder naar rechtsboven. Eerst is te zien hoe de nacht naar links verdwijnt.

[advanced_iframe securitykey="99da99feac0254abdb36e52bde380646013fc3a4" use_shortcode_attributes_only="true" src="https://www.weerstationgrou.nl/wxeclips/eclips-loop.php" width="100%" height="500px" scrolling="no" id="advanced_iframe" enable_responsive_iframe="true" enable_external_height_workaround="false" ]
startenStarten van de animatie
Stoppen van de animatie
Beweeg de muis over de liggende streepjes om de animatie voor- of achteruit te bedienen