Zonneschijn

Zonneschijn is belangrijk voor het klimaat op aarde omdat het zorgt voor de verwarming ervan. Daarbij is de hoek waarmee de zon op de aarde schijnt van belang. Op deze pagina vindt u onder andere een animatie van de actuele hoogte van de zon, de actuele zonnestraling en uv-straling en een overzichtskaart waarop getoond wordt waar de zon schijnt in Nederland en België.

Zonneschijn en UV afgelopen 24 uur

Zonhoogte

De zonhoogte is mede bepalend voor de opwarming van de aarde. In de grafische afbeelding hiernaast kunt u de zonhoogte volgen in de loop van de dag, waarbij de achtergrond meekleurt met het tijdstip van de dag.

  • Blauwe lijn geeft het dagverloop van de zon op 21 juni, de langste dag van het jaar.
  • Paarse lijn geeft het dagverloop van de zon op 21 december, de kortste dag van het jaar.
  • Groene lijn geeft het dagverloop  van de zon op 21 maart en 21 september, de dag dat de zon precies boven de evenaar staat (equinox).

Zonnekaart

Bron: Buienradar

Deze kaart toont een overzicht van waar de zon schijnt in Nederland en België en wanneer die naar verwachting gaat schijnen. Hoe geler de kaart, hoe feller de zon. In de regio’s waar de kaart volledig te zien is, schijnt geen zon.

Wat is het gemiddeld aantal zonuren in Nederland?
In vergelijking met de zuidelijke landen in Europa heeft Nederland gemiddeld wat minder zonuren, zo’n 1550 uren per jaar waarbij de kustprovincies (Zeeland, Zuid- en Noord-Holland) vaak zonniger zijn. Hier schijnt de zon gemiddeld 1600 uur per jaar. Het plaatsje De Kooij mag zich de zonnigste plaats van Nederland noemen met gemiddeld 1650 zonuren. De onderstaande kaart geeft dit duidelijk weer.

Zonnekaart
De minste zonneschijn heeft de achterhoek, gemiddeld maar 1450 uur en dat is ruim 150 uren zon per jaar minder dan op Texel.

Met gemiddeld 204 uur schijnt de zon het vaakst in de maand mei, maar ook in de maanden juli en augustus is het zonnig.  Juli heeft gemiddeld 196 zonuren en in augustus 192. De wintermaanden december, januari en februari produceren het minste aantal zonuren. In december is er weinig zon, 44 uur.

UV

In het zonlicht bevindt zich ultraviolette straling (UV) die de aarde bereikt. De hoeveelheid UV-zonlicht wordt bepaald door :

  • de hoogte van de zon
  • de seizoenen
  • het moment van de dag
  • het wolkendek

Ultraviolette straling zorgt ervoor dat zonlicht zowel nuttig als gevaarlijk is voor mensen.

zonlicht is nuttig omdat het een essentieel bestanddeel bevat bij het aanmaken van vitamine D, een onmisbare vitamine die botten en tanden gezond houdt. Maar het is gevaarlijk omdat de UV-straling bij overmatige blootstelling huidkanker kan veroorzaken . Daarnaast  kan het ook het verouderingsproces versnellen en ervoor zorgen dat de huid enorm droog wordt.

Daarom is het van belang UV-sterkte in de gaten te houden en maatregelen te nemen als deze hoog wordt. Zoals beschermen tegen de zonnestralen, een zonnebril dragen en insmeren met zonnebrandcrème.

Ter verduidelijking ziet u hieronder twee tabellen:

  • Een tabel die aangeeft hoe lang iemand met een bepaald huidtype in de volle zon kan zijn.
  • Een tabel die de verwachting van de maximale UV-sterkte aangeeft.