Weeranalyse
Het KNMI maakt een weeranalyse door middel van weerkaarten met daarop de belangrijkste weer gebeurtenissen. Analysekaarten die een huidig weerbeeld weergeven. En daarnaast prognosekaarten, waarin de verwachting van het weer staat.
De basis van een weerkaart zijn bijna altijd de isobaren, die punten verbinden met dezelfde luchtdruk. Uit deze lijnen kunnen de lage– en hogedrukgebieden afgeleid worden. En daaruit de windrichting. Uit de afstand tussen de isobaren krijgt men een goed idee van de windsnelheid: hoe dichter de lijnen bij elkaar staan hoe harder het waait.
Verder tekent men in de kaart de belangrijkste weersystemen zoals warmte– en koufronten.
In de kaart hiernaast ziet u de analyse van het weer van 12 uur. Met behulp van de kalender kunt u de analyse van een bepaalde dag bekijken.
Bracknell overlay
Hiernaast ziet u een visuele satellietafbeelding. Hierover heen is een analyse kaart van het Engelse ‘Met Office‘ geprojecteerd. Het geeft de gebruiker direct een goed overzicht hoe de weersituatie is.
De weeranalyse ingetekend in de kaart komen precies overeen met die op de afbeelding. Ook de koufronten, warmtefronten en occlusiefronten zijn goed waar te nemen.