Orkaan Ophelia

Ophelia,  een orkaan van categorie 2 trekt in de richting van de Europese wateren en in de richting van Ierland op maandag 16 oktober 2017.

Op de satellietfoto hiernaast vindt u de orkaan in het midden van de opname terug. Bijzonder is het omdat zelden een orkaan in de richting van de Europese wateren koerst. Op zaterdagavond komen er windsnelheden van 130 tot 160 km voor. Maandagmiddag wordt er aan de zuidwestkust van Ierland een windkracht 11 tot 12 verwacht. Dat houdt in dat er een gemiddelde wind komt te staan van circa 100 tot 120 kilometer per uur.

Oktoberzomer
Tussen het lagedrukgebied en een sterk hogedrukgebied  boven het Europese vasteland, komt een zuidelijke stroming op gang. Deze brengt warme en droge lucht in de richting van de Benelux. In onze omgeving is het dan ook volop zomers de komende dagen met veel warmte en zon, met temperaturen op zondag en maandag tussen 20 tot lokaal 25 graden.

In de onderstaande video ( Bron: MeteoGroup ) wordt meer informatie gegeven over deze bijzondere orkaan.

Update: De tropische storm Ophelia heeft maandagmiddag 16 oktober 2017 de kust van Ierland bereikt. De zeldzaam sterke storm gaat gepaard met metershoge golven en windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Het kan de ergste storm van de aflopen vijftig jaar worden.

Op het zuidelijkste punt van Ierland werden snelheden van 176 kilometer per uur gemeten volgens de Ierse meteorologische dienst. Zo’n 120 duizend huishoudens zitten zonder stroom, nadat de storm elektriciteitskabels heeft losgerukt. Scholen en ziekenhuizen zijn uit voorzorg gesloten en het openbaar vervoer ligt plat.

Na Ierland trekt Ophelia over Noord-Ierland. De Britse weerdiensten hebben een weeralarm voor het land afgegeven. Maandagnacht trekt de storm verder richting Schotland. De storm zal naar verwachting snel in kracht afnemen.

In de onderstaande animatie gemaakt van visuele satellietbeelden (dus s’nachts zwart) kunt u de trekrichting en ontwikkeling van de orkaan volgen.

ophelia 16 okt
© 2017 Eumetsat – Ophelia – 16 oktober 12:00 UTC
orkaan ophelia zondag
© 2017 Eumetsat – Ophelia – 15 oktober 10:00 UTC
satelliet opname
© 2017 Eumetsat – Ophelia – 14 oktober 12:00 UTC
startenStarten van de animatie
Stoppen van de animatie
Beweeg de muis over de liggende streepjes om de animatie voor- of achteruit te bedienen