Internationaal ruimtestation (ISS)

Het internationale ruimtestation  draait  in een baan om de aarde, en bestaat uit verschillende onderdelen die door verschillende landen zijn gebouwd, bemand en bekostigd.

Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd. Sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid. Op 27 mei 2011 werd de bouw van het ISS voltooid.

Meer informatie over het Internationaal ruimtestation.

Andere beelden van de aarde kunnen bekeken worden op de satellietpagina.

ISS
© 2024 ESA

Live ISS in beeld en geluid

Hierboven ziet u hoge resolutie beelden van het Internationale Ruimtestation  (ISS) en beelden van de aarde. Daarnaast is ook de conversatie tussen de astronauten en Mission Control op aarde te horen.

Het ruimtestation draait om de aarde en maakt iedere 45 minuten een zonsopkomst of zonsondergang mee. Als het station zich in de schaduw van de aarde bevindt, kan het beeld donker zijn. Ook kan de uitzending onderbroken zijn omdat de beelden voor een ander proces wordt gebruikt.

Op de map hiernaast vliegt het ruimtestation in het  licht (lichtblauw) of in het donker (donkerblauw). In de blauwe balk onderaan, staat de huidige positie van het station (Latitude-Breedtegraad en Longitude-Lengtegraad). Daarnaast de hoogte waarop het station vliegt (ongeveer 420km) en de snelheid (ongeveer 27500km/u).

Rondleiding door het ISS

Een kijkje in het internationale ruimtestation ISS. André Kuipers neemt u mee op een rondleiding door de verschillende modules waar uit deze bestaat. 

Door de afwezigheid van de zwaartekracht gebruiken de astronauten ook de vloer en het plafond. Zo gebruiken deze alle beschikbare ruimtes voor de vele onderzoeken die men uitvoert en het leven aan boord.

 ISS satellietbaan

Het internationale ruimtestation draait om de aarde onder een hoek, inclinatie genoemd, die een grootte van 51,6 graden heeft. Woont u op een breedtegraad die groter is dan 51,6 graden dan zal het station nooit recht over komen. Zo ligt in Nederland Maastricht op een breedtegraad van 51 graden en Leeuwarden van 53 graden.

Hieronder ziet u links de baan van het ruimtestation om de aarde. Waarbij het draaien van de aarde ervoor zorgt dat het station steeds over een ander gedeelte vliegt. Maar nooit hoger dan 51,6 graden. 

In de afbeelding hieronder rechts staan drie verschillende banen in getekend. De baan van het ISS (groen), baan evenwijdig aan de evenaar (rood, inclinatie 0 graden) en een verticale baan (blauw, inclinatie 90 graden), waarbij de laatste ook wel polaire baan wordt genoemd omdat hij over de polen loopt.

tracker-iss

 ISS bekijken aan de hemel

Het ruimtestation is zichtbaar door de reflectie van het zonlicht net zoals de maan. Maar het station is niet helder genoeg om deze overdag te bekijken. Dat kan alleen tijdens ochtendschemering of avondschemering, en ook alleen bij helder weer. Zo zijn de mogelijkheden wisselend van een keer per maand tot verschillende keren per week.

Wanneer deze mogelijkheden zijn, ziet u in de hiernaast staande widget, die u hier kunt genereren om vervolgens in uw website te plaatsen.

Ook kunt u op de website ‘Spot the station’  een overzicht genereren met informatie wanneer het ruimtestation aan de hemel zichtbaar is. Daarvoor kiest u op de betreffende pagina uw plaats of klikt op een plaats in uw buurt die met een blauwe marker is aangegeven. Vervolgens krijgt u een 14 daags overzicht.

De betekenis van de gegevens in de widget en in de gegenereerde lijst, vindt u hieronder:

Uitleg informatie

Tijd:  ‘Tue Dec 3  5:39PM’

Het begin van de periode waarin het ISS zichtbaar is in de tijdzone waar u zich bevindt. De zichtbaarheid vindt plaats een paar uur voor zonsopgang of een paar uur na zonsondergang. Dit is de beste tijd om te kijken omdat  het ruimtestation het zonlicht reflecteert en goed contrasteert tegen de donkere hemel.

Visible (zichtbaar):

De maximale tijd dat het ruimtestation deze omloop zichtbaar is.

Max Height (maximale hoogte):

De maximale hoogte in graden (ook wel elevatie genoemd). Het geeft de hoogte van het ruimtestation aan boven de horizon in de nachtelijke hemel. De horizon is op 0 graden en precies boven u 90 graden. Wanneer u uw vuist op armlengte op de horizon legt is de bovenkant op 10 graden.

Appears (verschijnt):

De locatie aan de hemel waar het ruimtestation het eerst zichtbaar wordt en uit welke richting.

Disappears (verdwijnt):

De locatie aan de hemel waar het ruimtestation uit het zicht verdwijnt.

uitleg iss
map-iss
map iss txt