Internationaal ruimtestation (ISS)

Het internationale ruimtestation  draait  in een baan om de aarde. Het bestaat uit verschillende onderdelen die door verschillende landen zijn gebouwd, bemand en bekostigd.

Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd. Sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid. Op 27 mei 2011 werd de bouw van het ISS voltooid.

Meer informatie over het Internationaal ruimtestation.

ISS
© 2018 ESA

Live beeld en geluid van het ISS

Hiernaast worden hoge resolutie beelden van het Internationale Ruimtestation  (ISS) en beelden van de aarde getoond. Maar ook de conversatie tussen de astronauten en Mission Control op aarde zijn te horen.

Het ruimtestation draait om de aarde en maakt iedere 45 minuten een zonsopkomst of zonsondergang mee. Als het station zich in de schaduw van de aarde bevindt, kan het beeld donker zijn. (bekijk de kaart) Vliegt het station in het daglicht dan kunnen er  soms spectaculaire beelden met onweer of stadslichten worden bekeken.

Andere beelden van de aarde kunnen bekeken worden op de satellietpagina.

Op de kaart hiernaast ziet u de actuele positie van het ruimtestation. En ook de verschillende gegevens over de baan van het station:

  • Start Azimuth – Het tijdstip waarop het ruimtestation boven de horizon verschijnt en de richting.
  • Max Elevation – Het tijdstip van het hoogste punt en de hoogte ten opzichte van de horizon.
  • End Azimuth – Het tijdstip waarop het ruimtestation achter de horizon verdwijnt en de richting waarop dat gebeurt.
  • Total duration – De tijd waarop het ruimtestation deze omloop zichtbaar is.

ISS bekijken?

Het ruimtestation is ’s avonds net na zonsondergang en ’s nachts te bekijken en zal als een heldere ster van west naar oost aan de hemel voorbij trekken. De tijd en richting waar het ruimtestation opkomt, ziet u in de blauwe tabel (Start Azimuth).